Tips & råd

Ibland är det svårt, jobbigt och jäkligt tråkigt att försöka gå ner i vikt. Här finns smarta tips som underlättar vardagen för oss viktminskare.
Tipsen är uppdelade i olika kategorier.

Hör av dig till Vendela om du har förslag eller synpunkter på denna sida.

Hantera sötsug

Under mina stora viktminskning sa en vän ett par ord till mig som hjälpte
mycket (kanske har jag skrivit dessa ord innan, men de var så förlösande för mig). Hoppas de kan hjälpa någon annan i någon situation.
När jag var helt desperatsugen på en chokladbit sa hon: Mia, du kan få äta den chokladkakan, men INTE JUST IDAG. På något konstigt vis hjälpte det. Chokladkakan var inte förbjuden, men jag skulle inte äta den just idag. (Tips från Mia F)

Äta ute

Ta med dig Restaurangguiden om du har den, där har du en fingervisning om hur nyttiga/onyttiga rätterna är.

Fler tips

Nya vanor

Använd en period till att vara extra uppmärksam på dig själv.
Varje gång du öppnar kylskåpet eller rotar igenom skafferiet på jakt efter något gott kan du fråga dig själv:
”Varför ska jag äta något nu? Är jag rastlös? Stressad? Är jag uttråkad eller arg och frustrerad?” Skriv eventuellt ner dina tankar.
Så småningom kommer du att se ett mönster och förstå vad som ligger bakom ditt onödiga ätande.

Fler tips

Röra på sig

Rör på dig – varje dag och minst 30 minuter sammanlagt (t.ex. 2 x 15 min promenad). Detta är särskilt viktigt för dig som har ett stillasittande jobb. (Tips från Lotti)

Fler tips

Motivation

Ta en sak i taget. Sätt upp delmål, t.ex. första veckan skall du klara av att dricka allt vatten, andra veckan skall du på något sätt motionera – en dag i vecka till att börja med … osv.

Fler tips

Mat

Förtvivla inte - du kan få popcorn helt utan transfettsyror. I biografernas popcornmaskiner poppas majskornen med ohärdad kokosolja som inte innehåller några transfettsyror. Hemma kan du lätt göra popcorn i mikron utan transfettsyror och fett överhuvudtaget.

•Häll 1/2 dl vatten och ca 2 tsk salt i en ugnsfast glasskål som rymmer 3 liter.
• Tillsätt 1 dl lösa popklara majskärnor.
• Lägg på lock eller mikrovågsfilm.
• Vid full effekt tar det ca 6 min (900 watt). (Källa: www.iform.se)

Om du vill spara en halv avocado, så lämna kärnan i den halvan du vill spara. Då ska den hålla sig fräsch – annars blir den brun och ful. Funkar även med guacamole, lägg kärnan i skålan. (Tips från Anna D)

Fler tips