Mat för henne

”Mat för henne” är en bok skriven av norska Karin Hvoslef. Hennes teori är att kvinnor bör äta annorlunda än män för att må bra. Det är speciellt viktigt när man försöker gå ned i vikt. Hon menar att kvinnor skall äta en balanserad kost i en viss ordning för att hålla serotoninproduktionen igång.

Serotonin och varför bantning inte funkar

Serotonin är en neurotransmittor i centrala nervsystemet som påverkar flera funktioner som sömn, aptit, stämningsläge, ångest och minne. Kvinnor reagerar i allmänhet mer (än män) på förändrade serotoninhalter.

När man bantar äter man oftast en mindre mängd mat. Efter ett par veckor med mindre mängd mat har man underskott på råmaterial för serotoninproduktionen och det är nog där som de flesta brukar falla. Man bara MÅSTE äta något för att bli på bättre humör. Kemin kräver det, det har ingenting med viljan att göra. Lågkaloridieter sänker serotoninnivån och en låg serotoninnivå ger starkare utslag hos kvinnor (nedstämdhet, depression, irritation).

Många kvinnor som går på diet blir deprimerade. En chokladkaka är ett sätt – även om det inte är det bästa om man vill gå ner i vikt – att öka serotoninnivån. Ett annat sätt är att äta fruktfrukost!

Små proteinfattiga, kolhydratrika måltider med lågt GI tycks öka serotoninnivån i hjärnan. Har du tillräckligt med serotonin kommer du automatiskt att välja måltider som är sammansatta av mindre kolhydrater och mer protein. Detta ger färre kalorier i din kost.

Alltså; äter du serotoninproducerande mat kommer du automatiskt att välja mat som ger de aminosyror du behöver i nästa måltid, samtidigt som du har tillräckligt med serotonin på lager för att må bra.

Matmodellen för henne

  • Proteinfattig frukost (för serotoninproduktionen)
  • Proteinrik lunch
  • Balanserat mellanmål (för att hålla blodsockret på jämn nivå)
  • Proteinrik middag
  • Balanserat kvällsmål

Du får det du eftersträvar: viktkontroll, humörkontroll och kemikontroll!

På författarens hemsida jentemat.no (enbart på norska) kan du läsa mer om Karin Hvoslef och ”Mat för henne”. Läs vår recension av boken

Av Lotti