Äta sunt

Att äta nyttigt och lagom mycket är en av de största tjänster man kan göra sin kropp. men vad är nyttigt och hur mycket är lagom egentligen?

Kalcium – fakta, tabeller och annat bra att veta

Ät rätt – orka mer innehåller bl.a förslag på två olika dagsmenyer

Mat för henne - kort information om serotonin och varför kvinnor bör äta annorlunda än män

Socker

Sockerberoende – den kemiska (o)balansen
Om man har låga nivåer av betaendorfin kommer hjärnan i alla lägen att försöka kompensera detta. Därför har socker, och alkohol, större effekt på oss.

Socker och sötningsmedel
Är sockerersättningsmedel okej eller ej?

Energigivande ämnen

Vad är fett och vad gör det i kroppen?
Fettet i våra kroppar fungerar som byggstenar för våra celler. Dåliga byggstenar gör att våra celler inte fungerar som de ska och det är här vi ser skillnad på olika typer av fett.

Sockerarter
Kolhydrater är uppbyggda av enkla sockerarter som sitter ihop i en kedja. Sockerarter framställs i naturen genom växternas fotosyntes där växterna utifrån koldioxid och vatten producerar socker och syre.
(Uppdaterad 040105)

Kolhydrater
Om man bantar genom att dra ner på kolhydratintaget eller äta för lite kolhydrater används glykogenlagrena utan att de fylls på i motsvarande grad.

Fetter
Det mesta av det intagna fettet lagras in i fettcellerna. Våra kroppar är gjorda för att spara så mycket som möjligt av den (förut) så dyrbara energin.

Proteiner
Proteiner är kroppens byggnadsmaterial, skadade celler måste repareras och växande muskler måste bilda mer muskelprotein.

Alkohol
Visst smakar det bra med ett glas vin eller en öl då och då, men tänk på att alkohol innehåller nästan lika mycket energi som fett.